Aurora Centre

Aurora Centre

Client: Burnside High School

Location: Christchurch

Completed: Underway

Services provided: Building Surveying, Quantity Surveying, Structural Engineering, Design, Project Management

The task

Hampton Jones are currently working on the regeneration of the Aurora Centre, a performing arts venue located at Burnside High School in Christchurch. The 2 storey 2,000m² auditorium has a seating capacity of 700, and ancillary facilities including a greenroom, dressing rooms, backstage area, storage rooms, reception and ticketing office. We are providing a fully integrative solution on this project for our client, by utilising our full range of services including building surveying, quantity surveying, structural engineering, design and project management.

Hampton Jones building surveyors initially assessed The Aurora Centre for weather-tightness defects, general wear-and-tear and damage from the Canterbury Earthquakes. This assessment was developed into a scope of works and remedial design, working closely with the school, the Board of Trustees, the MOE and their insurance company.

We have also created a BIM model of the auditorium using point cloud data generated by a 3D building scan to address weather-tightness and seismic strengthening issues. This point-cloud data has enabled our structural team to identify changes in the building from the original plans including undocumented add-ons, check the measurements from the original plans and check variances in the tilt of the panels caused by the Canterbury Earthquake Sequence. This data has also allowed our design team to create as-built drawings, which were used for the design and consenting process.

Our thinking

So the building can remain in use during the construction works, the project has been broken down into several separate phases. This has resulted in minimised disruption and revenue loss to the client. Because it has remained open, and because the project is in a live school environment, it has been important to ensure that thorough Health and Safety practices were maintained.

As Lead Consultant on a project with multiple stakeholders, it has also been vital to have a good communication strategy with the clients’ representative, the Board of Trustees and the insurer. This has been beneficial as it has allowed our team to gain a better understanding of the building and requirements when it came to the design process, while also providing transparency to the loss adjuster and client on costs.

The result

Following design, construction and remediation works, the auditorium will be a better, safer environment for the school and attendees, and have a far greater thermal and environmental performance with reduced running costs.

Hampton Jones are creating a better building which delivers the stakeholders objectives, within the budget and time constraints.